7 Ocak 2016 Perşembe

Çocuğunuzun Yaratıcılığını Nasıl Geliştirebilirsiniz? Evinizi Yaratıcı Bir Ortama Dönüştürmenin Yolları

Evlerimiz aslında kişiliklerimizi ve yaşam tarzımızı yansıtır ve çocukların erken çağdaki gelişimleri üzerinde muazzam bir etkisi vardır. Şimdi size, birkaç değişiklikle çocuğunuzun yaratıcılığını teşvik eden bir ortamı nasıl elde edebileceğinizi anlatacağım:
1.Çocuğunuza, sakin zaman geçirebileceği bir alan verin: Bu alan, oda içerisinde bir köşe de olabilir.Ancak mutlaka dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış olmalıdır.Bu tür alanlar,çocukların bağımsızlıklarını geliştirmelerine ve yaratıcı oyunlar oynamalarına da olanak verir.
2.Doğru ışıklandırmaya dikkat edin: Bol ve parlak ışıklar, ilham verici olmasına karşı gözlendiğinizi hissettirip rahatsız edici olabilir.Buna  karşılık parlak ışık beyinde beta dalgalarının frekansını tetikte ve dikkatimizi toplamaya hazır olduğumuz düzeye yükseltir.Yaratıcılık sürecinin haya kurma ve keşfetme evresinde beynimiz 7-12 HZ arasındaki bu evrede çalışır.
3.Daha fazla müzik: Çocukların müzikle dans edebileceği bir alan olmalıdır. Bu alanda müzik aletleri, dans ederken kullanabileceği kostüm ve aksesuarların olacağı bir kutu da bulundurulabilir. Müzik çalacağı alan televizyona yakınsa kullanma fırsatı azalabilir.
4.Dokulara dikkat: Çocuğumuza, dokunma duyusuyla keşif yapma imkanı da sunmalıyız.Kum, çamur, oyun hamuru ve parmak boyalarıyla rahatça oynayabileceği bir yer oluşturulabilir. Bebekler için de mutlaka ağzına sokabileceği güvenli, temiz oyuncaklar bulundurmalıyız.
5.Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayın: Evde zaten doğal olarak güvenlik tedbirleri alıyoruz.Bunu yaparken, çocuğun göz hizasına eğilip evde dolaşırsak nerde neye ihtiyaç olduğunu onun gözünden görmüş oluruz.Okul öncesi bir çocuğun kendini güvende hissetmesi için , evin düzeni sizi görüp işitebileceği ve sesini size duyurabileceği bir şekilde ayarlanmalıdır
6.Dış ortam: Hepimizin bahçesi olmasa da çocuğu dış ortamda özgür bırakabilmek oldukça önemlidir.Çocuk bu şekilde hayata karışacak ve kendini daha güçlü hissedecektir.
7.Sanat ürünlerini sergileyin: Birçok anne baba, evde çocuklarının yaptığı resim ve heykelleri bulundurur.Ancak çocuğun en çok gurur duyduğu çalışmaları teşhir etmek için özel bir yer ayırmak, ona yaptıklarına değer verdiğinizi ve saygı duyduğunuzu hissettirir.
8.Bir yazma alanı ayırın: Çocuğunuza oturup yazabileceği ya da resim yapabileceği malzemelerin bulunduğu bir yer ayırmak, onun erişkinlerden bir şey beklemeden, havasında olduğunda birşeyler yaratabilmesini sağlar.
9.Doğayı evinize getirin: Çocuklar , doğayı keşfetmekten büyük zevk alırlar. Evcil hayvan beslemek zor olsa da, bazen küçük bir akvaryum bile heyecan vericidir.Evde bulundurulacak bazı bitkiler de çocuklara bakımında sorumluluk verme ve keşfetme konusunda yardımcı olur.

Her zaman söylediğim gibi bilgi, alındığında değil, uygulandiğinda şe yarar.Daha yaratıcı çocuklar yetiştirmek için bu bilgileri kullanmanız dileğiyle…..


İnci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder