7 Ocak 2016 Perşembe

Neden Hep Yemek İstiyoruz?

Bazen önce tatlı sonra tuzlu sonra tekrar tatlı yiyerek farkına varmadan bozuk bir yeme düzeninin içinde buluruz kendimizi.Bu tür bir bozukluk sonucunda obezite olmasa da yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, diyabet,kalp rahatsızlıkları riski ortaya çıkabilir. Peki nedir bizi bu şekilde yemeye iten şey?

  1. Hormonal Problem: Eğer normalden fazla salınan bir insülin seviyeniz var ise bu size gereğinden fazla iştah yapıyor olabilir.İnsülin bir hormondur. Yani aslında sizin bir hormonal sorununuz vardır. Bu sebepten dolayı da gereğinden fazla bir iştaha sahipsinizdir. Bunun tespiti oldukça basittir. Aç karnına vereceğiniz bir kan tahlili ile insülin direncinize baktırın. Sorun var ise uzmanınızla bu sorunun çarelerini görüşün. 
  2. Yanlış Besin Tercihi, Şeker Ağırlıklı Beslenme:Uyandıktan saatler sonra yemek yiyor, ilk yediğiniz besin de şeker içeren veya saf karbonhidrat olan bir besin oluyorsa dikkat! İştahınızın bütün suçlusu seçtiğiniz besinlerdir. Şekerli bir çayın yanına 4-5 bisküvi, meyve suyu, çikolata atıştırıyorsanız, öğle yemeğinde boş boş makarna veya pirinç pilavı yiyip kalkıyorsanız akşama doğru veya gece önünü alamadığınız bir iştah sorunu yaşamanız muhtemeldir. İştahınızı azaltmak ve daha uzun süre tokluk hissini yaşamak için şu besinleri öğünlerinizde mutlaka tüketin; yumurta, tam buğday ekmeği, süt ve ayran, tavuk ve hindi eti, çiğ sebze salataları, bulgur pilavı ve badem.
  3.  Duygusal Açlık: Bazı insanların duygularını yiyerek açığa vurma veya acılarını yiyerek bastırması DUYGUSAL AÇLIK olarak tanımlanır. Eğer siz de bir şeye takıldığınızda veya canınız sıkıldığında ya da herhangi bir duygu değişiminde yemek yemeğe yöneliyorsanız, dikkat edin! Bu tamamen koşullanma sonucu hissedilen bir açlık duygusudur.Yani bu fizyolojik açlık dediğimiz mideniz boşaldığı için yemek yemek arzusu değildir. Bu konumdayken yapılacak tek şey telkindir. Bu durumun duygusal olduğunu, duygu durumunuzun üstesinden yemeyerek de gelebileceğinize kendinizi inandırmalısınız. Benim önerim kafanızı dağıtmak adına başka bir uğraşı ile ilgilenmenizdir. Saat kaç olursa olsun yemeğe meyil olmuşsa dışarı çıkıp yarım saat yürüyüş yapmak veya duşa girmek, veya bir arkadaşınız ile telefonlaşıp muhabbet etmek gibi  aklınızı dağıtacak işler ile uğraşmalısınız. Zaman içinde bu koşullanma kaybolacak ve duyduğunuz şiddetli duygusal açlık azalacaktır. 
İnci Erdoğan
Profesyonel Yaşam Koçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder